Stort energiprojekt i Danmark
22 aug 2016

EPSD – Stort energiprojekt i Danmark

14 syddanske kommuner og Region Syddanmark er gået sammen om energiinvesteringer i offentlige bygninger og vejbelysning for 597 mio. kr. over de kommende 3 år.

Projektet hedder EPSD – Energy Programme Southern Denmark – og er en del af et større europæisk projekt, som hedder ELENA. Den Europæiske Investeringsbank støtter EPSD projektet med 24 mio. kr.

I maj afholdte EPSD projektgruppen et møde på Fanø, hvor Fanø kommune viste deres arbejde med dagslysstyring af klasselokaler og fortalte om deres erfaringer med belysning i forhold til indlæring og trivsel. Morten Hvenegaard fra green light blev også inviteret til mødet og holdt oplæg om green light’s belysningskoncept.

Flere spændende oplæg på mødet

På mødet præsenterede Morten Hvenegaard green light’s belysningskoncept – fra ide til det færdige resultat – herunder beregninger fra andre kommuner, som med succes og store energibesparelser har implementeret green light’s koncept.

Udover Morten deltog 4 andre oplægsholdere – alle med fokus på lysregulering, indlæring og trivsel.

Pau Ahler Brorsbøl fra Spangenberg & Madsen fortalte om lovliggørelse af el-tavler med HPFI beskyttelse, mens skoleinspektør Torben Larsen fra Fanø kommune fortalte om kommunes erfaringer med dagslysstyring i klasselokalerne.

Ove Knudsen fra Esbjerg kommuner fortalte om deres erfaringer med lysenergibesparelser, mens Anne Bay fra Dansk Center for lys kom ind på mulige konflikter i forhold til ordentligt og energirigtigt lys samt om gældende og nye danske standarder indenfor belysning.

Projektets deltagere

Møderne omkring projekt ESPD afholdes rundt ved de deltagende parter og består primært af tekniske medarbejdere fra kommunernes bygningsafdelinger. Der er typisk 20-30 deltagere.

ESPD projektet anses for at være det største af sin karakter i Danmark. Ambitionerne er høje og engagementet er stort. Projektet startede i 2014 og forventes afsluttet i 2017.

Green light følger naturligvis op på resultaterne og evalueringen af ESPD projektet…

Store energibesparelser for kommuner

Se de årlige energibesparelser i Hedensted kommune efter implementering af green light’s koncept: https://www.green-light.dk/energibesparelser-kommuner/

Læs mere om projektet ELENA og EPSD


Websitet anvender cookies til at huske indstillinger, statistik og målretning af annoncering, som deles med tredjepart. Læs mere